有了您的纳税,就有肇庆的辉煌
返回列表 发帖
您未登陆,无法回复!请点此处进行登陆!

广东一万礼金算少吗?

广东一万礼金算少吗?

城东一套新楼,城西一层套旧楼,,岩个妹上大学,学费2万。
讲到礼金距爸妈比一万,距话屋企无钱了,但距边要摆酒,细摆都十几围。
又话无钱,摆酒不用钱吗?礼金就比唔够?女方个边点谂?我记得早几年乡下嫁,我同学都收左一万几千礼金
试问,而家一万可以买什么难道我妈不用买返野比你地?
我妹嫁都比左2万,你叫我同我妈讲比一万点讲?又话要甘多礼金,到时距爸妈可能比面色我睇,
但到时结婚女家买这买个好似唔使钱咩?一万你想我妈买到乜野比你?
我个边就唔摆个咯,当时我妈话要3万?过份吗?

推荐度

最近评分记录 (总评分人数:4)

陈捍东 推荐 +1 果断 唔嫁!   2017-9-17 16:09

zzhc 推荐 +3 实在系少   2017-9-14 14:28

pauly 推荐 +2 一万。。实在系少,三万都少啦。。   2017-9-14 12:05

吃唔吃蘋果? 推荐 +1 大把男人 分吧。   2017-9-13 01:38

本文地址: http://www.zqsx.net/bbs/viewthread.php?tid=604504 复制
独生女比十万礼金都可以!
2# 天下第一等 有个妹有个细佬
多?一万还不够你读一年书的费用呢!
4# 龙生
如果你感到幸福,礼金多小不是问题,你可以自己比钱过你父母,反正钱都死挣来的,你嫁的是他的人,嫁了钱就成了共同财产了,不要因为这样伤了在感情,脸面。嫁妆什么的能自己买的就不要亏待自己哦。
3万也不多吧
找个有钱人嫁吧!
系埋一齐开心几多钱都唔系问题,
十万也不多,一百也不少。广东人是不计较的,讲的是心意
我告诉你,我不是疯子,我是精神病!
当年外父佬话,你两公婆自己讲掂数就得,反正D钱都系留俾个女。

已经好耐冇留言了,睇到呢篇内容 抵唔到颈 既然你拣得呢个人,点解要计较甘多野噶?我觉得你宜家 系想嫁俾 钱喔!如果大家冇甘多钱咪唔搞甘多野咯,细有细搞,大有大搞噶啫!呵呵...原谅我甘直接,纯属个人意见。如果呢一生人能遇到值得爱噶人,无论什么情况下都应该去试,如果最终因为钱而闹崩了,那就太可惜了。
有时候 我只是在捉弄你 看看你是否被吓跑
嫁女顶卖女先?
个头都讲结婚了,还为个一万几千激气,何必呢?
再加上,彩礼什么的只不过是个意头而已,利利是是而已,多少都无什么所谓啦!!!
乡下仔一个!
好傻。多个一万几千都计教!!!如果想自己父母开心自己两个合够米得罗。
一万就等于一台爱疯 多一点,有意思吗?
诚信可靠好男人
肇庆来讲,1万无问题,50万都可以,睇经济情况,睇你讲唔讲得出口,无理由要榨干人地吧?
我五年前,我给了三W礼金,算便宜了
A15152009
肇庆既话,一万正常啦。
我五年前,我给了三W礼金,算便宜了
火咀大卖场 发表于 2017-9-12 16:02
你有钱,点同。
我两年前1万。大家是和和气气的商量这事,女方也没有太过于计较这事。
返回列表 发帖
您未登陆,无法回复!请点此处进行登陆!